Skip to main content

6 PERKARA PENTING ANDA PERLU BUAT SEMASA RENOVATE RUMAH ANDA

 

Special Untuk Newbie
Ramai orang suka DIY melakukannya renovate rumah sendiri buat masa sekarang. Pertama adalah untuk menjimatkan wang dan kedua untuk mendapat lebih banyak kepuasan setelah menyelesaikan kerja.


Sebilangan orang mula mengambil keputusan hiasan rumah mereka secara DIY daripada mencari syarikat reka bentuk dalaman untuk membantu mengaturnya. 

Sekiranya anda jugak ingin menghiaskan rumah anda sendiri, anda boleh merujuk artikel ini mengenai langkah-langkah dan proses hiasan rumah supaya anda tidak akan membazirkan wang kerana tersilap mengambil langkah yang salah.


TIPS RENOVATE RUMAH ANDA


#1 Reka Bentuk 

Sebelum meneruskan renovate, reka bentuk kediaman digubal sehingga anda dapat mengukur ukuran ruang secara terperinci, dan kemudian menggunakannya dengan lebih rasional tanpa membuang sedikit pun ruang mengikut kebiasaan, pilihan, dan kemudahan hidup anda sendiri. 

Anda juga dapat memahami jumlah bahan dan kos yang diperlukan untuk hiasan, dan mencari hiasan dan perabot yang paling menjimatkan mengikut anggaran anda sendiri.

# 2 Memohon Izin Renovate 

Sekiranya rumah itu adalah kondominium atau HDB, jangan lupa untuk melamar pejabat harta tanah, bayar deposit pengubahsuaian, dan pelajari mengenai tempoh pembinaan untuk mengelakkan aduan daripada jiran. 

Di samping itu, anda juga boleh membeli sebilangan buah-buahan atau hadiah untuk jiran anda dan memberi salam terlebih dahulu.

# 3 Pembongkaran dan Pengubahsuaian Badan Utama

Langkah pertama hiasan adalah merobohkan dan mengubah bentuk badan utama. Setelah rumah dikosongkan, lakukan tindakan seperti merobohkan dan menyodok dinding.

# 4 Transformasi Tenaga Air 

Langkah seterusnya adalah transformasi tenaga hidro. Semasa mengukur kedudukan pemasangan kabinet, ingatlah untuk menyimpan kedudukan pemasangan untuk saluran masuk air, paip wasap dan soket. 

Saya lebih suka melakukan lebih daripada sekadar mengatur lokasi soket untuk mengelakkan dilema tanpa soket ketika membeli peralatan baru di masa depan. Ingatlah untuk mencari juruteknik yang mahir ketika mengubah tenaga hidro untuk mengurangkan kejadian kemalangan kejuruteraan.

# 5 Tukang Kayu, Tukang Batu dan Pelukis 

Maka giliran tukang kayu, tukang batu, dan pelukis. Kerja kayu secara amnya merangkumi pemodelan siling (siling gipsum), kabinet khas, dll. Mason bekerja di dinding dan tanah. 

Ketika tukang batu berfungsi, dia harus membeli longkang lantai bilik mandi, tudung dan kompor, kerana ia perlu dipasang bersama dengan jubin lantai dan kabinet. Pelukis terutamanya melukis dinding.

# 6 Pasang Pemasangan 

Setelah tukang kayu, tukang batu, dan pelukis menyelesaikan projek dan memasang kabinet, mereka dapat meminta tuan untuk memasang pintu kayu di rumah. Keesokan harinya setelah memasang pintu kayu, anda boleh meminta tuan untuk memasang lantai. 

Sebelum memasang lantai, bersihkan lantai dan pastikan lantai tetap kering. Selepas itu, pemasangan kertas dinding, pemasangan lampu, pemasangan perkakasan, pemasangan batang tirai, dan akhirnya perabot dan perkakas rumah akan siap masuk.

Menghias rumah tidaklah mudah dan menyusahkan. Sebelum membuat keputusan untuk menyewa syarikat reka bentuk untuk membuat kontrak, anda mesti memahami dengan jelas langkah dan langkah berjaga-jaga untuk menghias rumah, supaya anda tidak terlepas barang-barang penting dan menyebabkan kelewatan projek, pembaziran wang !


Website : https://www.dreamhomepenang.com


Klick sini >> Google Business DH Interiors


Click here >> Facebook Pages Interior Design


Nak Minta Bantuan ?  >>  WhatsApp Us


Comments

Popular posts from this blog

7 Things You MUST Know Before Starting Your Home Renovation

In House Renovation Process , many people don’t know the details and steps very well.  They basically take one step at a time, so that the house renovation is finished, but the money spent and the silly path taken are quite a lot .  Therefore, remember to prepare in advance before the renovation.   Here are some tips homeowners wish they knew or had done  before  they started remodelling.           1. Budget If you want to avoid wasting money , you must make good budget arrangements before the renovation. The main costs of the budget include: material costs, labour costs, design costs, supervision costs and others . Understand the market situation and make reasonable arrangements.     2.  Home Interior Design Before proceeding with the renovation, the design of the house is drafted so that you can measure the size of the space in detail and then use it more rationally without wasting any inch of space according to your own living habits, preferences and convenience. You can also u